0
P
  1. Paanteur-anteur julang = Nu tas dianteurkeun, nganteurkeun deui nu tas nganteurkeunana.
  2. Pabalik (ti balik) letah = Barangbere tapi dipenta deui.
  3. Pacikrak ngalawan merak = Rayat leutik ngalawan menak atawa nu keur kuasa, nu lemah ngalawan nu kuat.
  4. Pada rubak sisi samping = Pada gede hampura, atawa pada loba luang pangalaman.
  5. Padaringan kebek = Repok nu alus, bakal moal kakurangan rejeki.
  6. Padu teu (moal) buruk digantung = Perkara moal robah atawa bolay ku ditunda-tunda; geus maot sarta dikubur.
  7. Paeh pikir = Teu boga karep.
  8. Paeh poso = Meakeun kadaek, tisusut tidungdung.
  9. Paeh teu hos, hirup teu neut = Gering ngalanglayung, hirup tapi teu eureun-eureun gering.
  10. Pagede-gede urat rengge = Patarik-tarik nyoara (nu pasea).
  11. Pageuh kancing loba anjing = Taki-taki mageuhan tulak, bisi aya bancang pakewuh.
  12. Pagiri-giri calik, pagirang-girang tampian = Pada hayang leuwih ti babaturan dina jalan usaha, teu daek sapapait-samamanis,teu daek silih tulungan.
  13. Paheuyeuk-heuyeuk leungeun = Babarengan, sauyunan.
  14. Pait daging pahang tulang = Mulus awak langka katerap kasakit.
  15. Pait paria = Pait ngeunah.
  16. Pajauh huma = Pegat babarayaan.
  17. Pakait pikir = Jangji rek ngahiji.
  18. Pakokolot supa = Padeukeut umurna, henteu sabaraha ganjor.
  19. Pamuka lawang = Oleh-oleh, kiriman.
  20. Panasbaran = Babari ambek.
  21. Panas leungeun = Teu jadian pepelakan, sabalikna tina tiis leungeun.
  22. Panday tara boga bedog = Nyindiran tukang nyieun sarupaning barang, nu teu bogaeun eta barang nu sok dijieunna.
  23. Pangeran mah tara nanggeuy ti bongkokna = Ilikan Alloh mah tarananggeuy ti bongkokna.
  24. Pangeprak reumis = Purah diutah-etah, ngajalankeun pagawean nu lumayan.
  25. Panjang ingetan = Teu babari poho.
  26. Panjang lengkah = Jauh panyabaan, henteu kagok indit-inditan.
  27. Panjang leungeun = Cocorokot, sok pulang-paling.
  28. Panon keongeun = Panon nu caian bae.
  29. Panonna kandar ka sisi = Resep ngareretan nu kasep (dilarapkeun ka awewe lalenger).
  30. Papadon los ka kolong = Nu jangji tara jadi; pasini geus asak pisan, tuluyna bolay.
  31. Papais-pais paray = Pateep kawas paray nu dipais, bari ngahuntu kala.
  32. Paraji ukur malar saji = Dukun palsu, ngan ngarah buruhan wungkul.
  33. Pardu kasambut sunat kalampah = Ngalakukeun anu wajib bari sakalian anu sunat.
  34. Pareumeun obor = Teu nyaho saha-sahana nu jadi baraya atawa karuhun lantaran euweuh nu ngabejaan.
  35. Pariuk manggih kekeb = Papada meunangkeun nu goreng patut.
  36. Pasini jangji pasang subaya = Nyieun perjangjian.
  37. Pasrah arit = Pasrah teu terus jeung hate.
  38. Pat-pat gulipat = Kalakuan licik, teu jujur.
  39. Pelengkung bekas (beukas) nyalahan = Keur ngorana bageur, tapi ka kolotnakeun jadi teu eucreug.
  40. Perang urat sarap = Perang teu make pakarang.
  41. Perlaya ing yuda = Kasambut (maot) di pangperangan.
  42. Petot bengo dulur sorangan = Sanajan ngewa atawa ambek ka dulur atawa ka baraya anu landes, ari manehna meunang karerepet mah teu weleh hayang nulungan, jeung ngahampura kasalahanana, henteu tega ngantep (bandingkeun jeung buruk-buruk papanjati),
  43. Peujit koreseun = Isuk-isuk keneh geus kudu barangdahar, elat meueusan sok nyalingit beuteung.
  44. Peunggas rancatan = Beak modal, tepi ka jadi pugag usaha, atawa ditinggalkeun maot ku anu jadi andelan.
  45. Peupeureuman (leleyep) asu = Tacan sare tibra.
  46. Peureum hayam = Peureum meueusan, bisa keneh nenjo atawa api-api peureum.
  47. Peureum kadeuleu, beunta katara (karasa) = Ingetbae (ka jelema).
  48. Picung cibur = Saregepna digawe ngan mimiti bae (jelema goreng gawe).
  49. Piit ngeundeuk-ngeundeuk pasir = Mikahayang anu henteu layak pikeun dirina.
  50. Pilih kasih = Teu adil (upama dina ngabagi rejeki).
  51. Pindah cai dibawa tampianana = Aya di pangumbaraan, mageuhan adat kabiasaan sorangan.
  52. Pindah cai pindah tampian = Nyaluyukeun diri kana adat kabia­saan di tempat anyar.
  53. Pindah pileumpangan = Robah adat atawa robah kalakuan, tina hade jadi goreng.
  54. Pinter aling-aling bodo = Saenyana mah pinter, tapi embung kanyahoan ku batur, malah kalah sok nyeta-nyeta nu bodo.
  55. Pinter kabalinger = Ongkoh pinter, tapi katipu atawa ngayakeun aturan anu teu bener pikeun kapentingan sorangan.
  56. Pinter kodek = Licik, daek me"nta embung mere.
  57. Pipilih nyiar nu leuwih, koceplak meunang nu pecak = Hayang nu leuwih alus, kalah meunang nu goreng.
  58. Piruruhan dikatengah-imahkeun = Nu hina jadi mulya, tapi sanggeus mulya adatna jadi ningkah loba lelewa.
  59. Poek mongkleng buta radin Poek pisan, teu katenjo nu legok-legok, siga rata bae.
  60. Poho ka purwadaksina (wiwitan) = Pindah pileumpangan, robah adat jadi gede hulu.
  61. Pokrol bambu = Pangacara nu teu boga kaahlian dina widang hukum, ngan ukur boga pangalaman.
  62. Pondok catur panjang maksud = Caritaan anu ringkes tapi ngeusi.
  63. Pondok heureut = Kurang akal, teu daek mikir nu hese-hese.
  64. Pondok jodo = Teu awet laki-rabi.
  65. Pondok jodo panjang baraya = Sanajan pondok jodo sing nuluy jadi baraya.
  66. Pondok lengkah = Teu pati bebas lunta ti lembur.
  67. Pondok nyogok panjang nyugak = Omongan anu matak nyentug kana hate, garihal teu matak resep ngadengekeunana.
  68. Potol jarum = Awewe nu taya pisan boga pakaya.
  69. Potol teko = Lalaki nu taya pisan boga pakaya.
  70. Pucuk awian = Tara puguh pamadegan (jangji), luak-leok bae.
  71. Puguh entep seureuhna = Merele, sarta alus susunan basana.
  72. Pupulur memeh mantun = Menta diburuhan memeh prak digawe.
  73. Pur kuntul kari tunggul, lar gagak kari (jadi) tunggak = Katideresa, katindih ku kari-kari, dituding boga dosa lantaran kabeneran aya di tempat kajadianana kajahatan.
  74. Pur manuk = Ngagawekeun jelema bari teu jeung disuguh, ngan diburuhan duit wungkul.
  75. Puraga tamba kadengda = Digawe asal jadi, tamba henteu, asal bae.
Copyright © Tatar Pasundan

Posting Komentar

 
Top